Turystyka i hotelarstwo w dobie pandemii covid19

admin

Branżami, które zostały dotknięte największymi stratami związanymi z pandemią koronawirusa są bezwzględnie i . Dotąd Polacy chętnie korzystający z dobrodziejstw polskich kurortów wypoczynkowych, czy też szukający wrażeń i atrakcji w wakacjach zagranicznych zostali w domu. To pierwsza tego typu sytuacja w naszej historii.

Turystyka

Oczywiście największymi poszkodowanymi są przedsiębiorcy prowadzący firmy turystyczne, właściciele obiektów agroturystycznych, wypożyczalnie wszelkich sprzętów, z których chętnie korzystamy choćby nad wodą (, , dmuchane banany).

Warto podkreślić, że rząd dostrzegając problem z którym boryka się obecnie branża turystyczna podjął pewne działania, zmierzające do choćby częściowego zrekompensowania ponoszonych strat. Mowa tu oczywiście o tzw. bonie turystycznym w wysokości 500 zł. Jednakże z powodu wprowadzanych dalszych obostrzeń pandemicznych ruch ten okazał się niewystarczający. Mało osób, zdecydowało się na jego realizację, a jeśli już do tego doszło, to w dużej mierze utworzone rezerwacje zostały odwołane.

Hotelarstwo

hotelarstwo

Wśród najbardziej narażonych na kryzys jak już wspomniano na początku, ale jednocześnie najbardziej aktywnie zgłaszających postulaty przedsiębiorców jest branża hotelarska. Objęta została szczególnie surowym rygorem. W myśl nowych przepisów ustanowiono czasowe ograniczenie działalności związanej z prowadzeniem obiektów noclegowych turystycznych i miejsc krótkotrwałego zakwaterowania. Jedynym dopuszczalnym wyjątkiem jest udostępnianie pokoi hotelowych dla pracowników podróżujących w delegacji. Ten wyimek w przepisach jednakże nie zapełni hoteli, jak to bywało dotychczas. Ponadto wśród obostrzeń, które dotknęły hotele i inne obiekty noclegowe znalazły się:

 

  • całkowity zakaz prowadzenia działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu, z wyłączeniem podawania żywności na wynos i w środkach transportu. Zakaz dotyczy restauracji i innych stałych placówek gastronomicznych.
  • zakazana jest działalność związana z konsumpcją i podawaniem napojów. Nie są zakazane usługi podawania posiłków i napojów w ramach usług dodatkowych zapewnianych w hotelach i podobnych obiektach zakwaterowania, czyli wydawanie posiłków „na wynos”.

Biura informacji turystycznej

Spoiwem obu branż, o czym wspomina się jedynie zdawkowo są biura informacji turystycznej. To właśnie do nich przeciętny turysta kieruje swoje pierwsze kroki będąc na wakacjach czy też w pierwszy raz odwiedzanej miejscowości. Obecnie rząd nakłada nacisk na tzw. home office, czyli pracę zdalną. Tym samym jednak dochodzi do braku kontaktu bezpośredniego pomiędzy pracownikiem biura informacji, tudzież przewodnikiem a klientem czyli w tym wypadku turystą.

Turyści tym samym, jeśli już zdecydują się na w obecnych czasach zostają pozostawieni sami sobie, a dokładniej rzecz ujmując na samodzielne przeszukiwanie witryn internetowych zawierających dostępne informacje na temat danego obiektu lub miejscowości.

Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę, z tego że czas pandemii zwyczajnie należy przetrwać. Nic innego niż zakończenie wszelkich obostrzeń i ponowne wystartowanie polskiej gospodarki nie uratuje wspomnianych branż turystycznej i hotelarskiej, a także wszelakich form działalności, powiązanych z obiema gałęziami gospodarki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Next Post

Jak pomóc osobie z depresją?

Depresja to bardzo trudna choroba naszych czasów, nazywana już wręcz chorobą cywilizacyjną. Dlaczego? Ponieważ tak dużo osób w każdej populacji na nią cierpi. Tak – dosłownie cierpi, bo właśnie z tym najczęściej jest kojarzona depresja. I choć świadomość ludzi w temacie rośnie – głównie dzięki różnym kampaniom informacyjnym – wciąż […]

Odwiedź nas na Facebooku